Algemeen.

 

De Barbet is een Franse waterjachthond. Het ras bestaat al heel lang, maar sinds de 16e eeuw is hij bekend onder de naam Barbet. Deze naam heeft hij te danken aan zijn overvloedige baard: 'barbe' is het Franse woord voor baard. De Barbet werd niet alleen als jachthond ingezet, maar was ook een gewaardeerde hulp van zeelieden, waarvoor de hond allerlei dingen uit het water apporteerde (zowel van de boot gevallen spullen als geschoten watervogels).

De Barbet werd o.a. ingezet bij het fokken van diverse latere rassen, zoals de Briard, Poedel, New Foundlander en Griffon. Na de tweede wereldoorlog had de Barbet zoveel terrein verloren door de opkomst van deze moderne rassen, dat hij helaas bijna uitstierf. Sinds de jaren 70 is men in Frankrijk begonnen het ras terug te fokken en daardoor is de populatie gelukkig weer aan het groeien. De Nederlandse Barbetclub zet zich enthousiast in om dit fantastische ras te behouden en meer bekendheid te geven.

 

De Barbet is een aantrekkelijke, niet-verharende, robuuste hond van gemiddeld formaat (teven 53-61 cm, reuen 58-65 cm met een tolerantie van ca. 1 cm) met een gewicht van 24-35 kg. Het is een uitgesproken vrolijke, zachtaardige en aanhankelijke hond met een evenwichtig karakter. Hij hecht zich sterk aan zijn baas/gezin, is speels, enthousiast en goed te leiden.

Hij is enorm op mensen gesteld en zal bezoek dan ook hartelijk ontvangen. Overigens is de Barbet tamelijk rustig van aard en gebruikt hij zijn stem niet onnodig. Hij is lief voor kinderen. Hij gedraagt zich sociaal naar andere honden en zal ook andere huisdieren moeiteloos accepteren als hij daarmee gesocialiseerd wordt. De Barbet houdt van zwemmen, zelfs in het koudste water.

 

Door zijn intelligentie en sensitieve aard herkent hij snel de zwakheden van zijn baas; hij heeft dan ook een consequente opvoeding nodig om geen misbruik te maken van deze gaven. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Hij neemt de tijd om volwassen te worden en is leergierig.