Karakter

 

De Barbet is een universele hond. Het is van oudsher een jachthond die het wild zoekt, opstoot (zodat de jager kan schieten) en vervolgens apporteert. Maar door zijn vriendelijke en rustige aard en zijn wil om te leren, is hij ook zeer goed als blindengeleidehond of sociale hulphond te trainen. Met al deze gunstige sociale eigenschappen is het uiteraard een gezinshond bij uitstek, die graag betrokken wordt bij alle gezinsactiviteiten. Hij kan met mate alleen zijn, maar is niet geschikt als kennelhond.

 

Hij heeft een goed ontwikkelde reukzin, een goed gehoor en een zeer goed gebit. De Barbet houdt van veel beweging en zal het waarderen wanneer er wat met hem ondernomen wordt, zoals jacht-, agility-, of gehoorzaamheidstraining.

 

Naast zijn prettige karaktereigenschappen heeft de Barbet nog een sterk punt, namelijk zijn vacht. De wollige gekrulde vacht verhaart niet en is daarom vaak geschikt voor mensen met een allergie voor hondenhaar. Om de krullen niet te laten vervilten is onderhoud wel nodig. Een wekelijkse borstel- of kambeurt is doorgaans voldoende om de vacht klitvrij te houden. Het haar groeit door en dient af en toe ingekort te worden met schaar of tondeuse (ca. 1-4 keer per jaar). Vanzelfsprekend vraagt een korte vacht minder onderhoud dan een lange vacht. Een bijkomende prettige eigenschap is dat de vacht geen typische hondenlucht heeft, zelfs niet na het zwemmen.

 

De eigenschappen/kenmerken van de Barbet op een rijtje

Evenwichtig karakter (niet nerveus of angstig)

Leergierig en intelligent

Aanhankelijk

Rustig van aard maar absoluut niet sloom

Actief (houdt van spelletjes en lange wandelingen)

Speels

Dol op kinderen en andere huisdieren

Blaft weinig

Wil graag bij baas/gezin betrokken worden (en is dus niet geschikt als kennelhond)

Verhaart niet en heeft geen hondenluchtje

Zwemt graag

Apporteert graag

Heeft veel mogelijkheden (gezins-en huishond, blindengeleidehond, sociale hulphond, jachthond)

Heeft (zoals elke hond) een consequente opvoeding nodig en leert snel

Heeft een regelmatige vachtverzorging nodig (elke week een borstelbeurt, 2-4 maal per jaar een knip- of scheerbeurt)